1118 Budapest, Törökugrató u. 6.+36 (1) 655-5222‬  info@starksolution.eu

Stark Solution Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Megosztott könyvtár a felhőből

 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás
Megosztott könyvtár a felhőből

Sokszor kapom meg a kérdést, lehet-e az Azure szolgáltatásaival közvetlenül használható, a gépre hálózati meghajtóként felcsatolható megosztást létrehozni, használni?

A válasz jelenleg két irányból közelíthető meg:

 • A jelenlegi Blob megosztással ilyen szolgáltatás csak 3th party termékekkel oldható meg. 
 • Jelenleg - idestova egy éve - preview állapotban elérhető a Files szolgáltatási rész is, mellyel ez már megvalósítható

Nézzük meg ezeket egyenként miképp is lehet használni ezeket a mindennapokban!

Fájlok tárolása a Blob területen

A Blob terület azért került kialakításra, mert ezen lehet - az Azure API-k vagy az Azure PowerShell segítségével - fájlokat tárolni. Adja magát a feladat, hogy ezen a területen szeretnénk mi is a közös állományainkat tárolni. Az Azure erre direkt lehetőséget nem biztosít, de több 3th party gyártó is elkészítette a maga megoldását. 

a1sx2_Thumbnail1_CloudBerryDrive.pngSzámos eszköz tesztelését követően én használatra a CloudBerry termékeit javaslom. A cég számos a felhőmegoldással működik együtt nem csak az Azure-ral, így akár egyszerre több felhőtároló megoldást is alkalmazhatunk gépünkön. A feladat megoldására a CloudBerry Drive termék szolgál, melynek értéke egyszeri $30 azaz bőven vállalható egyéni felhasználásra. (Amennyiben többen is szeretnénk elérni a megosztást, akkor szerverre is becsatolhatjuk, bár arra egy kicsit drágább a licence azért $60 kérnek.)

 

 Azure FileShare szolgáltatás

Jelenleg nem tudom pontosan milyen néven fogják a szolgáltatást eladni (így a nevet most én adtam neki, bocsánat érte), de jelenleg is Preview állapotban érhető el. A preview szolgáltatásokon kisebb-nagyobb korlátozások tetten érhetőek, így ezen is van egy fontos korlát, nevezetesen bár a szolgáltatás PowerShell alapon történő elérése mindenhonnan rendelkezésünkre áll, jelenleg csak a felhőben létrehozott gépeinkre tudjuk a meghajtócsatolásokat felvenni.

Azure FileShareA szolgáltatás élesztésének részleteivel senkit nem untatnék, mert bár nem bonyolult azért kicsit foglalkozni kell vele. A szolgáltatás megjelenésekor mindenki ezen motorozott és számos blogbejegyzés született, ezek közül én Mitesh Chauhan Using Azure Files (Preview) cikkét ajánlom az érdeklődők figyelmébe. Részletesen levezeti miként kell a Preview szolgáltatást aktiválnunk, és utána miképp kell a szolgáltatást létrehozni. Tökéletes írás.

Egy dolgot azért kiemelnék: amennyiben nem ügyelünk arra, hogy a szolgáltatást hol kívánjuk használatba venni, akkor a rendszer egy nem túl bőbeszédű, de érdekes hibaüzenettel tájékoztat minket a problémáról:

net : System error 64 has occurred.
The specified network name is no longer available.

Ekkor gyanakodhatunk arra, hogy gépünk nem az Azure-ban van, vagy ez t a hibát kapjuk akkor is, ha a felhőben lévő gépünk más régióban található mint a file megosztásunk.  

- Microsoft Azure 0 hozzászólás
0

Hozzászólások

 • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég
Vendég 2020 május 27, szerda

Magunkról

A Stark Solution Kft. fő profilja a komplex rendszerek és megoldások tervezése és kivitelezése. Kiemelkedő szakmai tudással rendelkező csapatunk felkészült arra, hogy mind felhő alapú mind a helyi megoldásokra átültesse. 

Utolsó blogbejegyzések

Facebook